Aga kuna potsikud jms oli ostetud, panin maha hoopis erinevad lehekapsalised :)
Peamiselt basiilika ja ruccola, kuid ka muid huvitavaid lehelisi.
Istutamine toimus 27.04.2012
Möödas on sellest 4 päeva ning kenad armsad rohelised tegelased on juba osaliselt nina mullast välja pistnud.
Pildid istutamisest.
Maha sai pandud järgmised taimed:
Aedspinat Matador
Jaapani lehtnaeris Mizuna
basiilik
Rukola
Lollo Rossa
Hapuoblikas Lyonski
Kui esimesena pistis mullast nina välja rukola, siis mizuna oli kohe järgmine. Tema tärkamine toimus täna.
Rukkola tärkab mullast!
29.04.- 2 päeva peale istutamist pisatb rukola oma nina mullast välja. On ikka kibekiire tegelane!
30.04.- ja rukkola aina sirgub ja sirgub
01.04.- täna hommikul oli mul topeltrõõm- esiteks oli rukkola juba väga ilusaks sirgunud ning mizuna oli nina välja pistnud.
Rukola on kaunis rohelises värvitoonis, selline tärkamine võttis aega kõigest 3 päeva. |
Rukolat on mul kõige rohkem istutatud, suisa 13 karbikesse |
Tärganud mizuna |
Rukola ja Mizuna potid rohetavad, teised on veel tagasihoidlikud |
Mizuna 3 potikest |
Basiiliku potis olevad rohelised tegelased- kas äkki on rukola sattunud valesse potti? või on tõesti basiilik algust teinud. |
Kehv pilt väga vaikselt alustavast Rollo Rossast |
Mizuna
Kui ülejäänud on mulle isegi tuttavad, siis huvi ärgitab Mizuna.
Pildi järgi on tegu suhteliselt rukola moodi taimega, ent kuigi seemne kuju oli sama, siis värv oli hoopis teine.
Vaatasin ka oma raamatust "maailma toiduained", kuid sealt ma seda imelist Mizunat ei leidnud.
selline jutt:
Ultrakiirekasvuline saagikas salatikultuur kasvatamiseks nii avamaal kui katmikalal. Tugevakasvulised lõhestunud tumerohelised lehed moodustavad suure leheroseti. Sobib värskelt ja ka külmutamiseks, seemnete ettekülv märtsi keskel, taimed avamaale aprilli lõpus.
7-10 päeva peale tärkamist seemikud pikeeritakse. Istikud on istutamisvalmis 35 – 40 päeva pärast tärkamist. Istutatakse aprilli lõpus skeemi 35 X 50 cm järgi.
Jaapani kapsas on tõeline eksootiline taim, mis on kõige vähem tuntud kapsaste seas. Kasvatatakse teda põhiliselt Jaapanis ja Hiinas Vaikse ookeani rannikul. Biokeemiliselt erineb ta vähe pekingi ja hiina kapsast. Kasvab see kapsas aeglasemalt kui pekingi ja hiina kapsas.
Kuna selle kapsa lehed sisaldavad vähem sinepiõli, on see kapsas kasulik kasutada südamehaigetel ja maohaavanditega haigetel. Toiduks kasutatakse teda värskelt salatites, võileibadel ja toidu kaunistamiseks
Ehket järgmise nädala alguses peaksin ma need taimed juba ümber pikeerima. Ja ruumi tahavad nad ka palju saada.
Lisaks leidsin ka sellise lühikirjelduse: http://www.elukiri.ee/0608/toit/10075137.php
Mizuna-salat ehk Jaapani lehtnaeris – maheda maitse ja dekoratiivsete õrnroheliste lehtedega salat on kogu maailmas üha enam populaarsust kogunud. Kasulikest ainetest sisaldab mizuna rohkelt A- ja C-vitamiini, rauda, kaltsiumi, foolhapet, kiudaineid ja beetakaroteeni. Mizuna sobib hästi värsketesse salatitesse ja võileibade garneeringuks, aga ka soojades toitudes (vokid, supid, omletid) annab see lisamaitset. Viimastesse lisa mizuna vahetult enne valmimist.
Toidutare lehelt selline info (http://www.toidutare.ee/foorum.php?teema=1671&hi=pelmeeni&print=1&start=2821)
Kapsa sugulane on ka mizuna (soomlased ütlevad “mitsuna”), mida kutsutakse ka jaapani peterselliks, jaapani kapsaks või jaapani sinepiks. Kuigi seda taime meil veel laiemalt ei tunta, on tema ilmumine meie poodidesse kindlasti vaid aja küsimus. Taim on dekoratiivse välimusega, meeldiva vürtsika või sinepise maitsega ja omapärase meeldiva lõhnaga, sobides suurepäraselt võileivakatteks ja salatisegudesse. Kasvab ka meie tingimustes, annab head saaki ja on kiirekasvuline.
Seemnepaki peal on järgnev jutt ja info:
Maitse- ja ravimtaim. Jaapani lehtnaeris on pikantse teravavõitu maitsega. Suurepärane antioksüdant, sisaldab rohkesti C, A vitamiine, foolhapet, kaltsiumi. Sobib salatiteks.
Külv II-IV, avamaale V-VII, vahed 15*10cm, korje VI-IX
midagi inglise keelset ka: http://www.specialtyproduce.com/produce/Mizuna_2027.php
http://thebalancedplate.wordpress.com/2008/03/20/mizuna/
see on väga hea põhjalik info:
http://www.onlyfoods.net/mizuna.html
No comments:
Post a Comment